Projeleriniz için e-posta gönderiniz :

info@smartcity.com.tr
smart city

2024 Akıllı Şehir Akıllı Endüstriyel Otomasyon Sistemi

Endüstriyel otomasyon sanayi devriminden sonra sanayide ikinci büyük adımdır demek yanlış olmaz. Tanım olarak endüstriyel otomasyon; herhangi bir iş kolunda insan gücünün yerini alabilen, bilgisayarlar, robotlar, bilgi teknolojileri gibi kontrol sistemlerinin sanayide kullanılmasıdır. Endüstriyel otomasyon üretim süreçlerinde kaliteyi ve esnekliği artırır.

Logo

Otomasyon sistemleri ilk ortaya çıktığında amacı üretimi artırmak 24 saat çalışabilen sistemler ve personel giderlerini azaltmaktı. Fakat günümüzde otomasyonun amacı üretim süreçlerinde esneklik ve kaliteyi artırmak olmuştur. Örnek vermek gerekirse otomotiv sanayide bir pistonun kurulumu el ile yapılırsa hata oranı %1 ile 1,5 arasında değişirken robot otomasyon ile bu oran 0.00001% lere kadar düşmüştür.

Endüstriyel Otomasyon Sistemlerinin Avantajları
Düşük işletme maliyetleri: Endüstriyel otomasyon, çalışan personel ile ilgili örneğin sağlık masraflarını ve ücretli izin, ikramiye ve tatilleri ortadan kaldırır. İlk kurulum maliyeti yüksek olmasına rağmen bir kez otomasyon sistemi kurulduktan sonra daha düşük ücretle çalışabilecek işçi bulma imkanı dahi getirebilir. Bu da tabi ki firma adına maliyetlerde önemli bir düşüş demektir. Kurulan sistemlerin bakım masrafları yüksek değildir çünkü otomasyon cihazları çok fazla bakım gerektirmez, bozulmaz. Eğer endüstriyel otomasyon sisteminde bir sorun oluşursa bunu firma içerisinde çalışan bir mühendis dahi düzeltebilir.

Yüksek Üretkenlik: Ne kadar işçi çalıştırırsanız çalıştırın bir fabrikanın yılın 365 günü 7 gün 24 saat çalışmasını sağlayamazsınız. Çünkü fabrika mutlaka bakım yada tatil için çalışmalarına ara vermek zorundadır.

Ancak otomasyon sistemleriyle dolu bir fabrikada üretim son sürat devam eder. Bu da müthiş bir üretim artışı anlamına gelmektedir. Örneğin LS Inverter ürünleri gibi
Yüksek Kalite: Robotlar yorulmaz. Verilen bir işi sürekli aynı kalitede aynı ölçülerde ve sizin istediğiniz gibi yaparlar. Kalite aynı biçimde sürekli devam eder. İnsan kaynaklı kalite ile ilgili sıkıntıları giderirler.
Yüksek Esneklik: Üretim hattında herhangi bir değişiklik yapmak insan çalışanlara bir eğitim vermenizi gerektirebilir. Fakat robotlar verilen herhangi bir görev değişikliğinde görevi yapacak şekilde tekrar programlanabilir. Bu da üretim sürecini esnek hale getirir. Örneğin Siemens otomasyon sistemleri gibi.
Yüksek güvenlik: Endüstriyel otomasyon teknolojileri tehlikeli koşulları dikkate alacak robotlar kullanarak üretim hattını çalışanlar için daha güvenli hale getirebilir.
Endüstriyel otomasyonun dezavantajı olarak ilk kurulum maliyetlerinin yüksek olması gösterilebilir. İnsan gücüyle yapılan üretimden robotlara geçmek sistemin büyüklüğüne göre bir maliyet gerektirir. Ayrıca çalışanların robotları kullanabilmeleri için eğitilmeleri de gerekmektedir.Sonuç olarak endüstriyel otomasyon sistemleri gün geçtikçe çok farklı sanayi dallarında bulunan firmalardan kabul görmektedir. Bunun başlıca nedenleri artan üretkenlik ve kalite ayrıca düşük maliyetli ve güvenli sistemler olmasındandır.

Sizlerde detaylı sunum almak ister misiniz ?